5 съвета за родители на деца с алергии

Храненето на дете с алергии е безспорно трудно!


Храненето на дете с алергии е безспорно трудно! Добрата новина е, че често детските хранителни алергии се израстват. До 5-7 години 80 – 85% от децата с алергия към мляко или яйца, вече не проявяват такава.


Докато обаче детето има алергия е важно храните, предизвикващи реакция, да се избягват стриктно. Това не важи за други храни алергени! Например, ако детето има само АКБМ, няма причина менюто му да не включва яйца.


Разнообразното и вкусно хранене е важно, за да се храни детето с апетит, да свикне с различни вкусове и да не стане злоядо. Когато се налагат хранителни ограничения, разнообразието се постига по-трудно, но в никакъв случай не е невъзможно!


То е важно и за избягването на хранителни дефицити. Например, ако детето не яде мляко и млечни продукти, е необходимо менюто му да включва достатъчно алтернативни източници на калций като например зеленолистни зеленчуци, бобови култури, хумус, ядки, тофу и други, за да се избегне риска от дефицит.


Често пъти тревогата на родителите провокира у децата страх да опитват нови храни. Така те могат да израстат алергията, но да станат злояди. Без да подценявате алергията, опитайте се да помогнете на детето да изгради позитивна връзка с храната и да не се страхува от нея! Това че тялото му се затруднява (понякога само временно! ) да обработи дадена храна, не бива да превръща храната като цяло във враг!



1. Избягвайте само храните, към които детето има доказана алергия.

Ако детето е алергично към мляко или глутен, е достатъчно да избягвате само тях, а не всички възможни храни алергени.


2. Предлагайте разнообразие.

Разнообразното и вкусно хранене осигурява не само хранителни вещества и енергия, но и учи детето да се храни с апетит и желание.


3. Включете в менюто подходящи заместители, за да избегнете дефицити.

Ако детето е алергично към мляко или глутен, е достатъчно да избягвате само тях, а не всички възможни храни алергени.


4. Създайте позитивна връзка с храната!

Храната не е враг на вашето дете и то не бива да изпитва страх от нея! Не се фокусирайте върху ограниченията, а върху разнообразието от достъпни храни и вкусове.


5. Избирайте детска кухня, която има менюто за деца с нетолерантност към глутен и лактоза или алергии.

То предлага разнообразие, вкус, алтернативни източници на изключените нютриенти и ви спестява време за планиране и приготвяне!

Ако се затруднявате да предложите разнообразно и вкусно меню на вашето алергично дете, опитайте новото меню БЕЗ глутен и БЕЗ млечни на Furisto. Опитните професионалисти и майстор готвачи от кухнята са се погрижили да предложат апетитни и различни ястия за всеки ден, въпреки ограниченията!

Този 8 март от Фуристо ще подкрепим кауза за защита на жени, пострадали от домашно насилие